Οι προτάσεις του μήνα από τον Παπαϊωάννου Σπύρο του Βιβλιοπωλείου "Ο Μωβ Σκίουρος"

Παρουσίαση του βιβλιοπωλείου

Λάσλο Κράσναρχοκαϊ, «Η μελαγχολία της αντίστασης» (μτφ: Ιωάννα Αβραμίδου, εκδόσεις Πόλις, 2016): Λένε πως δεν βγαίνουν πια αριστουργήματα. Ας διαβάσουν λοιπόν αυτόν τον Ούγγρο συγγραφέα ο οποίος είναι ασύλληπτος στη διάνοια και στη γραφή του. Στο συγκεκριμένο θα δεις πώς μια κοινωνία αντικρίζοντας το χάος της καταφεύγει στην βία και στον ολοκληρωτισμό. Ποια αντίσταση; Η μόνη αντίσταση οι διαπροσωπικές σχέσεις. Βουτάει στην αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να βρει σταθερό πάτημα στην κοσμική αταξία.

Ναθάνιελ Χόθορν, «Ο Μαρμάρινος Φαύνος» (μτφ: Σάντυ Παπαϊωάννου, εκδόσεις Gutenberg, 2014): Και για κλασικούς; Ας γυρίσουμε στη Ρώμη του προπερασμένου αιώνα. Το τελευταίο έργο του σπουδαίου Χόθορν εμπεριέχει όλη τη Ρώμη. Κάθε γωνιά της αιώνιας πόλης βρίσκεται σε αυτό το βιβλίο όπως επίσης βρίσκεται και κάθε μορφή της τέχνης και κάθε καλλιτεχνικό ρεύμα. Η αντίθεση παλαιού και νέου, Ιταλίας και Αμερικής, και η σύνθεση τέχνης και ζωής διατρέχουν το έργο ενώ κυριαρχεί το αίσθημα της ενοχής και το αίτημα για αθωότητα σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που διαδραματίζεται στην πρωτεύουσα των τεχνών στα 1850.

Λουίτζι Μπέσκι, «Η ζωφόρος του Παρθενώνα – Μια νέα πρόταση ερμηνείας» (μτφ: Γιώργος Δεσπίνης, εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος, 2016): Όσο για δοκίμιο θα πρότεινα να γνωρίσεις το έργο ενός επιστήμονα με τεράστιο έργο και φιλέλληνα που λόγω της σεμνότητάς του δεν είναι τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό. Σκέφτηκε κάποτε κοιτάζοντας τη Ζωφόρο του Παρθενὠνα: «Είναι δυνατόν το, ίσως, ωραιότερο γλυπτό του κόσμου να φτιάχτηκε μόνο για είναι ωραίο;». Με αυτό το ερώτημα ξεκίνησε την έρευνά του ο Ιταλός αρχαιολόγος, ο Σέρλοκ Χολμς της αρχαιολογίας κατά τον Ανδρόνικο, και στην δική του πρόταση ερμηνείας υποστηρίζει για πρώτη φορά την πολιτική σημασία του γλυπτού όπου αντανακλάται η ιδεολογία της νεοσύστατης δημοκρατίας από τον ιδρυτή της, Κλεισθένη, μέχρι το απόγειό της την εποχή του Περικλή.

Η μελαγχολία της αντίστασης

Συγγραφέας:
László Krasznahorkai

Εκδότης:
Εκδόσεις Πόλις

Κριτικές / Άρθρα:

http://www.efsyn.gr/arthro/makrosyrti-odi-stin-entropia

Ο Μαρμάρινος Φαύνος

Συγγραφέας:
Νathaniel Hawthorne

Εκδότης:
Εκδόσεις Gutenberg

Κριτικές / Άρθρα:

http://diastixo.gr/kritikes/xenipezografia/3479-marmarinos-favnos

https://www.bookpress.gr/nees-kiklofories/xeni-pezografia/hawthorne-nathaniel-gutenberg-o-marmarinos-faunos

Η ζωφόρος του Παρθενώνα – Μια νέα πρόταση ερμηνείας

Συγγραφέας:
Λουίτζι Μπέσκι

Εκδότης:
Ο Μωβ Σκίουρος

Σεπτέμβριος 2017

Κάθε μήνα, ο υπεύθυνος ενός από τα βιβλιοπωλεία του δικτύου, προτείνει 3 βιβλία.

Δες προηγούμενες προτάσεις: