Οι προτάσεις του μήνα από τον Βασιλόπουλο Θοδωρή του Βιβλιοπωλείου "Ευριπίδης"

Παρουσίαση του βιβλιοπωλείου

Τρία σημαντικά μυθιστορήματα του Μασάντο ντε Ασίς, μεγάλου βραζιλιάνου λογοτέχνη του 19ου αιώνα, κάτω από τον υπέρτιτλο «Ρεαλιστική τριλογία» (Μεταθανάτιες αναμνήσεις του Μπρας Κούμπας – Κίνκας Μπόρμπα – Δον Κασμούρο, εκδ. Gutenberg). Γραμμένα τη δεύτερη περίοδο της δημιουργικότητάς του, περιέχουν πρώιμα ίχνη του μετέπειτα μαγικού ρεαλισμού αλλά και μοντερνισμού. Κυνικός και είρων ο συγγραφέας με τους ήρωές του, μπαίνει πολύ συχνά σε διάλογο με τον αναγνώστη, γεγονός που υπονομεύει την ανάγνωση και δημιουργεί το έδαφος για πολλές διαφορετικές ερμηνείες των γεγονότων και των καταστάσεων. Υπάρχουν πολλές αναφορές σε βιβλία φιλοσοφίας κυρίως σε Ευρωπαίους φιλοσόφους, αλλά ο συγγραφέας δεν βασίζεται σε αυτές.
Η γρήγορη και λιτή γραφή, τα μικρά κεφάλαια, οι ιδανικές περιγραφές που ζωντανεύουν την αφήγηση αποδεικνύουν ότι ο ντε Ασίς είναι ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος που δικαίως κατατάσσεται ανάμεσα στους κλασικούς.

Η πρώτη γνωριμία με τον λογοτεχνικό κόσμο του Στέφανσον (Παράδεισος και Κόλαση, Γιον Κάλμαν Στέφανσον, εκδ. Καστανιώτη) είναι συναρπαστική. Κι αυτό που συναρπάζει τον αναγνώστη δεν είναι η πλοκή αλλά η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο συγγραφέας με την ποιητική γλώσσα και τη στρωτή, άμεση αφήγηση. Στην Ισλανδία στις αρχές του 20ού αιώνα, δύο παιδιά, ο Μπαρδούρ και ένα άλλο αγόρι (χωρίς όνομα) βγαίνουν στον ωκεανό για να ψαρέψουν μπακαλιάρους. Μέσα από τις περιπέτειές τους, η φιλία, η ζωή, ο θάνατος και η θάλασσα μπλέκονται όμορφα, χωρίς εντυπωσιασμούς, και μας χαρίζουν το έναυσμα για στοχασμό και βαθιά αναζήτηση. Το σκοτάδι μάς ακολουθεί από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά η επιλογή παραμένει η ζωή, ακόμα κι όταν είναι πικρή, ακόμα κι όταν είναι σκληρή, αξίζει να ζούμε και αξίζει να διαβάζουμε καλογραμμένα βιβλία όπως αυτό του Στέφανσον.

(Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε, Άντονυ Ντορ, εκδ. Πατάκης) Ένα κλασικό ιστορικό μυθιστόρημα. Μέσα από τη ζωή δύο παιδιών, αρχικά, και εφήβων, αργότερα, μέσα στον πόλεμο, παρουσιάζεται η δύναμη του ανθρώπου που ξεπερνά την ορφάνια, τον φόβο, την αναπηρία, με μια γραφή περισσότερο ευρωπαϊκή παρά αμερικάνικη (τόπο καταγωγής του συγγραφέα). Πρόκειται για δύο απλές ιστορίες, συγκινητικές αλλά όχι μελό, γραμμένες με γλώσσα ανάλογη με τα συναισθήματα των ηρώων. Ο συγγραφέας καταφέρνει να αποδώσει τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου αποτυπώνοντάς την με απόλυτα ρεαλιστικό και ζωντανό τρόπο. Ένα βιβλίο που το ξαναδιαβάζεις…

Ρεαλιστική Τριλογία

Συγγραφέας:
Joaquim-Maria Machado De Assis

Εκδότης:
Gutenberg

Παράδεισος και Κόλαση

Συγγραφέας:
Γιον Κάλμαν Στέφανσον

Εκδότης:
Καστανιώτη

Όλο το φως που δεν μπορούμε να δούμε

Συγγραφέας:
Άντονυ Ντορ

Εκδότης:
Πατάκης

Ιούλιος 2017

Κάθε μήνα, ο υπεύθυνος ενός από τα βιβλιοπωλεία του δικτύου, προτείνει 3 βιβλία.

Δες προηγούμενες προτάσεις: